Wouter Vroegindeweij en Ron Droog aan de leiding

Op vrijdag 15 september stonden er 5 partijen op het programma. Hans Geerling nam het met de witte stukken op tegen Remco de Zwart. Beide heren speelden hun opening erg snel en kwamen toen al redelijk snel in een pionnenrace terecht. Deze pionnenrace was echter niet het enige doel van Hans, en hij positioneerde zijn stukken vol op de aanval. Deze aanval was niet meer te pareren, en Remco moest opgeven.

Het volgende resultaat kwam van de partij tussen André Nieuwlaat en Arie Ymker. André speelde met de witte stukken. De opening ging redelijk gelijk op, echter kreeg André meer activiteit in het middenspel. Uiteindelijk wist André de partij op een prachtige manier te winnen door eerst zijn dame te offeren en twee zetten later zijn tegenstander mat te zetten. Lees verder

Moerkapelle 1 handhaaft zich in 1e klasse en Maarten Vroegindeweij kampioen

Op vrijdagavond 26 mei stond de laatste competitiewedstrijd voor het eerste team op het programma. Moerkapelle speelde een thuiswedstrijd tegen PASCAL en beide teams moesten nog vechten tegen degradatie. Bij een gelijke stand degraderen beide teams niet, dan zou Nieuwerkerk degraderen. Welk team wist te winnen vanavond zou handhaven in de eerste klasse. Kortom, er stond een hoop op het spel bij beide teams.

Remco de Zwart opende het scorebord van de avond, hij nam het op tegen Arie Prins. Remco kwam al snel een kwaliteit voor te staan en kon dit uitbouwen naar een winst voor Moerkapelle. Gerard van Ommeren speelde met de witte stukken tegen Melvin Holwijn. Op het bord ging het de hele partij gelijk op, echter kostte dit voor Gerard aanzienlijk meer tijd dan voor Melvin. Melvin had na 30 gespeelde zetten nog 1 uur en 20 minuten op de klok, Gerard zijn tijd was teruggebracht naar 20 minuten. Door de gelijke stelling op het bord was er voor beide heren niet heel veel meer aan te doen en gingen ze beide akkoord met een gelijkspel. Tussenstand 1.5-0.5 voor Moerkapelle. Lees verder

Nog geen duidelijke koploper clubkampioenschap

Vrijdag 12 mei 2023 was de vierde ronde van start gegaan om het clubkampioenschap. Doordat niet iedereen 4 ronden heeft gespeeld is de koppositie onduidelijk. Wouter Vroegindeweij won met wit tegen Wim Heemskerk. Na een twijfelachtige passieve opening van zwart kreeg wit ruimtevoordeel en benutte het prima. André Nieuwlaat won met zwart een pion tegen Marcel de Haan. Het was nog niet zo duidelijk omdat op de beide dames na alle stukken nog op het bord stonden. Marcel de Haan hield de partij op remise. Martijn Vroegindeweij speelde met zwart remise tegen Maarten Vroegindeweij. De zwartspeler speelde ongeveer hetzelfde systeem als Wim Heemskerk maar had iets meer kansen omdat Maarten Vroegindeweij geen e4 en d4 speelde.
Martijn Vroegindeweij voert het peloton aan met 2½ uit 4 maar Maarten Vroegindeweij heeft betere papieren omdat hij voor hetzelfde aantal punten een ronde minder nodig had. Ook Wouter Vroegindeweij heeft met 2 uit 3 goede kansen op de eerste plaats. Zelfs Marcel de Haan heeft kansen, weliswaar ½ uit 2 maar als hij de rest wint kan hij virtueel nr. 1 worden. André Nieuwlaat heeft 2 uit 4 en moet de laatste ronde tegen Maarten winnen en kijken wat de rest doet. De eindstand van de eerste zes van de onderlinge competitie is bij gelijk eindigen doorslaggevend, en ook het onderling resultaat. Wim Heemskerk heeft zich knap geplaatst bij de eerste zes, voor oud-kampioen Remco de Zwart. Met ½ uit 4 kan hij de laatste ronde wel voor een verrassing zorgen en daarmee onbewust iemand aan de eerste plaats helpen.
In de onderlinge competitie won Remco de Zwart zeer snel van Ron Droog, en zal wel ’the best of the rest’ worden. Jan Blok en Arno Luinenburg speelden een snelle remise. Beide stellingen werden dichtgegooid en het eindspel stond gelijk.

Schaakteam Moerkapelle pakt de eerste winst tegen HZP Schiedam

In de voorlaatste ronde van de externe schaakcompetitie in de 1e klasse van de Rotterdamse Schaakbond werd de eerste winst binnen gehaald door met 5,5 tegen 2,5 te winnen van het schaakteam uit Schiedam. Toch is Moerkapelle nog niet helemaal vrij van degradatiezorgen. In de laatste ronde moet nog minimaal gelijk worden gespeeld.
In de wedstrijd werden de benodigde punten aan de laatste borden gescoord. Remco de Zwart en Martijn Vroegindeweij zorgde voor een 2-0 voorsprong. André Nieuwlaat kon in een moeilijke partij en in tijdnood toch voor een remise zorgen. Daarna wonnen Arno Luinenburg en Marcel de Haan hun partij en was de buit voor Moerkapelle binnen. De drie bovenste borden hadden het zwaar. Maarten en Wouter Vroegindeweij verloren hun partij in het eindspel. Gerard van Ommeren liet in vliegende tijdnood zien dat hij met al zijn routine een partij vlekkeloos kan uitspelen om zo een vol punt binnen te halen.

In de kampioenscompetitie had André Nieuwlaat een veel belovende aanval maar toen Wouter Vroegindeweij de aanval afsloeg bleek het eindspel verloren te zijn. Wim Heemskerk ging in de aanval tegen Martijn Vroegindeweij en kreeg voor twee lopers een toren en twee pionnen terug. In het eindspel bleek dit toch niet voldoende te zijn en zo won Martijn zijn tweede partij in deze competitie.
In de reguliere competitie won Hans Geerling van Dirk Molenaar en Ron Droog van Jan Blok.

Enerverende partijen op een regenachtige vrijdagavond

Slechts vier partijen stonden afgelopen vrijdagavond op het programma maar wel met de nodige ontwikkelingen bij elke partij. Hans Geerling speelde met de witte stukken tegen Jan Blok. Jan kwam goed uit de opening en wist druk op de koningsstelling van zijn tegenstander te bewerkstelligen. Hans offerde een pion om daarmee de druk weg te nemen en om tegenkansen te creëren. Hij zag daarbij over het hoofd dat zijn toren in kwam te staan en normaliter een reden om de partij op te geven. Hij kon echter lange tijd dreiging op de zwarte koning blijven uitoefenen waardoor doorspelen nog zinvol was. Uiteindelijk kon Jan onder die dreiging uitkomen en bleek winst slechts een kwestie van tijd. Dirk Molenaar nam het op tegen Remco de Zwart. Remco staat bekend om zijn aanvallende speelstijl en Dirk om zijn gedegenheid bij het opbouwen van zijn stellingen. Remco kon echter door een tussenschaak de stelling van Dirk binnendringen en een kwaliteit winnen. Dit bleekvoldoende om de partij te winnen. Wim Heemskerk en Maarten Vroegindeweij namen het tegen elkaar op in de finalepoule. Maarten kreeg duidelijk voordeel in de partij en met twee pionnen meer tekende de winst voor de met zwart spelende Maarten zich al snel af. Nadat zwart ook nog een stuk wist te winnen leek het nog een kwestie van tijd. Wim zou Wim niet zijn als hij toch niet loerde op een patstelling. En met alleen nog de koning en toren kreeg Wim allerlei torenzetten waarbij pat op de loer lag. Maarten bleef echter geduldig en wist de partij verdiend te winnen.
Wouter Vroegindeweij nam het – niet voor het eerst dit seizoen – op tegen Martijn Vroegindeweij. Martijn had al vrij snel een pluspion maar beide spelers hadden veel dreiging in hun spel. De kunst was om deze dreiging te houden en gelijktijdig secuur te blijven verdedigen. Beide spelers deden dit met verve waarbij Wouter iets meer tijd nodig had. Waarschijnlijk door enige tijdnood zag Wouter een onoverkomelijke dreiging op zijn stelling en gaf de partij op. Achteraf bleek deze dreiging nog niet beslissend maar Marijn had waarschijnlijk de partij toch wel gewonnen.
Kortom weinig maar wel spannende partijen op een regenachtige vrijdagavond.

Finalepoule begonnen en drietallig viertal haalt de winst binnen

SV Moerkapelle heeft vrijdagavond vier spelers opgesteld voor de viertallen. Maar omdat de tegenstanders van Barendrecht-IJsselmonde slechts met drie mensen opkwamen werden er uiteindelijk slechts drie wedstrijden gespeeld. Op bord één speelde Dirk Molenaar. Zijn partij kwam al snel vast te staan. Uiteindelijk wist geen van beide spelers hier door te breken en eindigde de partij in gelijkspel. Op bord twee bood Wim Heemskerk zijn tegenstander een offer aan, maar deze sloeg het offer af. Desalniettemin wist hij een beslissende aanval te creëren en een dame in een vork te winnen. Arie IJmker zag juist zijn tegenstander een loper offeren. Maar hij voelde aan dat het offer niet zou werken. Hij kreeg gelijk toen hij de dame van zijn tegenstander klem wist te zetten en hij won. Eindslag 3,5-0,5 voor Moerkapelle (afwezigheid geldt als verlies).

Jan Blok was degene wiens tegenstander niet op kwam dagen, daarom werd Remco de Zwart snel van uit zijn huis opgeroepen om tegen hem te spelen. Helaas voor Remco gaf hij in het begin van de partij een pion weg. Hij verloor uiteindelijk. Dezelfde avond werd ook de eerste en kortste finalepartij gespeeld. Na tien onbeschrijfelijke zetten kreeg Maarten Vroegindeweij een winnende voorsprong tegen Marcel de Haan en was de partij in zijn voordeel besloten.

Spannende ontknoping voor de finalepoule

Op vrijdagavond 31 maart stonden er 5 partijen op het programma. Het was tevens de laatste speelronde voor goede vrijdag, dit betekent dat na deze rond de finalepoule bekend is. De top 5 hadden zich al geplaatst voor de finalepoule voor hen zat er dus geen druk op de partij van de avond. De strijd om de 6de plek ging tussen Wim Heemskerk en Arie Ymker, beide heren moesten dus goed presteren om hun plek in de finalepoule te veroveren. Lees verder