Topper eindigt onbeslist

Afgelopen vrijdag werd er weer volop geschaakt bij Schaakvereniging Moerkapelle. Rik Wortman offerde met wit tegen Marcel de Haan een pionnetje in de opening in de hoop op spel en compensatie. Dat verdampte steeds meer zodat Marcel een gezonde pion behield tot het eindspel en dat verschil was doorslaggevend. Manixia Wortman verweerde zich dapper tegen alle pogingen van Hans Geerling om voordeel te behalen. Ze gingen door totdat ze beiden nog een toren plus 4 pionnen hadden. Toen werd de vrede getekend. Wim Heemskerk en Arie Ymker maakten er een boeiende partij van. Wim leek de koningsstelling van Arie behoorlijk onder druk te hebben, maar bij het optrekken van de kruitdampen stond hij in een paarden eindspel twee pionnen achter. Dat wist Arie wel uit te spelen ondanks een verrassend paardoffer van Wim.
Hugo van Ellteren was nog ongeslagen en stond op 100%. De laatste twee weken had hij niet kunnen spelen en ontbeerde mogelijk wat wedstrijdritme. Zijn opzet tegen de bekende opening van Maarten Vroegindeweij was niet goed en Maarten wist kwaliteitswinst te forceren. Dat leidde tot een knappe overwinning van Maarten, die zo een prima start van het seizoen beleeft. Van zijn neef Martijn Vroegindeweij kan dat niet gezegd worden. Nadat hij vorige week in betere stelling pardoes in een matnet liep, liet hij zich de kaas van het brood eten door een geconcentreerde Kevin Bakker. Vanuit een gedegen opening kwam Kevin pionnetje voor pionnetje voor en zorgde ervoor dat Martijn geen tegenkansen kreeg. Dit overtal kwam Martijn niet meer te boven. Michiel Rensen speelde ook een onbekend gambiet in de opening om ‘out of book’ te komen. Dat lukte, maar de compensatie viel bitter tegen. Toen Wouter Vroegindeweij een op het oog gevaarlijke aanvalsopzet weerlegde voelde Michel zich genoodzaakt een paard te offeren. Ook dat werd weerlegd zodat Wouter het volle punt kon bijschrijven. De topper van de avond was de partij tussen de verrassend sterke koploper Remco en André Nieuwlaat. André was gewaarschuwd door enkele eerdere mooie partijen van Remco. Hij speelde gedegen en bezorgde Remco een lelijke dubbelpion, dat duidde op voordeel voor zwart. Remco wist de stelling echter zo dreigend en onvoorspelbaar te houden dat het hem lukte toch de remisehaven te bereiken.

De stand na 6 ronden: 1. Remco de Zwart 2. Maarten Vroegindeweij 3. André Nieuwlaat 4. Wouter Vroegindeweij 5. Marcel de Haan

Remco de Zwart verstevigt koppositie

Kevin Bakker mocht het opnemen tegen Remco de Zwart, de partij ging lang gelijk maar Kevin overziet een combinatie waarna Remco in twee zetten mat kon zetten. Remco wint deze partij dus en verstevigd daarmee zijn koppositie. Wim Heemskerk en Rawi Wortman zaten tegen over elkaar aan het schaakbord, een partij die lang gelijk op ging maar waarna Rawi een kwaliteit weggaf Wim deze partij won. Rik Wortman speelde de sicliaanse opening tegen Martijn Vroegindeweij, waarin Martijn een kwaliteit voor kwam te staan. Martijn overzag een schaakje in een combinatie waardoor hij mat werd gezet. Maarten Vroegindeweij speelde tegen Arie Ymker, Arie kwam snel in de partij met een geïsoleerde dubbel pion te zitten, waarna Maarten nog lang moest nadenken om dit in winst om te zetten, iets wat hem bijna de das omdeed. Marcel de Haan moest het opnemen tegen de Franse opening van Wouter Vroegindeweij, de partij ging lang gelijk op. Wouter won op een begeven moment een pion, maar kon dit in het eindspel niet omzetten in winst. Deze partij eindigde dus in remise.

Remco Zwart verslaat Wouter Vroegindeweij

Remco heeft zijn koppositie, de eerste plaats, in de vierde ronde van de onderlinge schaakcompetitie van SV Moerkapelle volledig waar gemaakt. In een heel boeiende partij tegen Wouter zette hij hem met een koningsaanval voortdurend onder druk. Dit kostte Wouter zoveel bedenktijd dat hij uiteindelijk de partij verloor omdat hij in een moeilijke stelling door zijn vlag ging. André Nieuwlaat bouwde met wit een enorme drukstelling op tegen Michiel Renssen. Na 17 zetten zag zwart geeft uitweg meer en gaf op. André pakte door deze winst de tweede plaats. Kevin Bakker behield zijn top vijf klassering door met zwart een degelijke remise te spelen tegen Marcel de Haan. Christiaan Noorland liet in een eindspel tegen Dirk Molenaar zien dat twee sterke paarden het uiteindelijk wonnen van een paard en een slechte loper. Rik Wortman verschalkte Wim Heemskerk eveneens in een eindspel, alleen nu bleken zijn pionnen ondersteund door een toren sterker te zijn dan die van zijn tegenstander. Onze senior Hans Geerling liet het jongste schaaklid Rawi Wortman zien dat ervaring soms toch nog de doorslag geeft.

covid-19 coronavirus

Vanwege de uitbraak van het corona virus is besloten door het bestuur in het belang van de gezondheid van onze leden, schaken op te schorten tot te minsten 31 maart 2020 het schaakseizoen vroegtijdig te stoppen. Er zal geen schaken zijn zowel intern als extern helaas maar de gezondheid van onze leden staat voorop.

Moerkapelle 1 walst over CSV 2 uit Capelle heen

Op vrijdagavond 21 februari stond er een thuiswedstrijd voor Moerkapelle 1 op het programma, het viertal mocht het opnemen tegen Barendrecht/IJsselmonde en intern werden er drie partijen gespeeld.

Door twee nederlagen staat Moerkapelle 1 in de middenmoot van de eerste klasse B van de Rotterdamse Schaakbond. Er is niets meer te winnen en degradatie is eigenlijk ook niet meer mogelijk. Op papier is CSV 2 te doen. De rating van ons is gemiddeld zo’n 200 punten hoger. We moeten het wel doen met twee invallers: Christiaan Noorland en Rond Droog. In het begin is er zoals zo vaak nog weinig van te zeggen. Het is in ieder geval niet zo dat de Capellenaren direct onder de voet gelopen worden. Het oogt zelfs wat stroef, maar Moerkapelle 1 blijkt deze avond een stoomlocomotief. Het duurt even voordat de snelheid bereikt is, maar dan dendert het door. Lees verder