Overwinning Moerkapelle 1 tegen Shah Mata 2

De laatste wedstrijd van het jaar stond op het programma. Hoewel de handhaving van Moerkapelle in de eerste klas al vast stond, werd er alsnog fel gestreden. Christiaan speelde met wit een aangenomen damegambiet. Binnen een uurtje kreeg hij door actief spel met 2 paarden tegen een toren een gewonnen eindspel op het bord. Jesse won kort daarna door een verpletterende aanval op de koningsstelling. Gerard kwam sterk uit de opening. Door zijn pionnenovermacht besloot zijn tegenstander de handdoek in de ring te gooien. Ron kreeg met de zwarte stukken de Bird-opening tegen. De tegenstander bleef passief en werd verslagen met 2 opeenvolgende combinaties. Intussen was de 4-0 een feit. Wouter speelde op de winst op bord 1, maar zijn tegenstander bood goed weerstand en de remise werd besloten. Op bord 3 kreeg Maarten een moeizame stelling, maar door een foutje van de tegenpartij werd de winst binnengehaald. Martijn kon al snel een stuk winnen in het Siciliaans, maar koos voor een andere aanval. Toen zijn tegenstander de mogelijkheid tot eeuwig schaak kreeg was de remise een feit. Arno hield het tot het eind spannend met 2 vrijpionnen in een toreneindspel. Na flink gemanoeuvreer lukte het om door te breken naar de overwinning. Daarmee was de eindstand 7-1 voor Moerkapelle bereikt, een mooie afsluiter van het seizoen.

Geschreven door Ron Droog

Bizarre ontknoping bij schaakkampioenschap

In de laatste ronde om het schaakkampioenschap van Moerkapelle speelde Maarten Vroegindeweij, de kampioen van 2023, tegen André Nieuwlaat. André had een half punt voorsprong dus Maarten moest van hem winnen en hij heeft er alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen.

De hele avond werd er intensief op voordeel gespeeld en toen aan het einde van de avond de tijdnoodfase aanbrak kreeg Maarten een winnende stelling met twee pionnen voor. André bleef steeds op allerlei complicaties spelen en wonderwel lukte dit toen Maarten zich niet goed verdedigde en een stuk verloor. Maarten bood daarna direct remise aan en natuurlijk werd dit door André geaccepteerd. Na 24 jaar clublidmaatschap was dit voor de eenenzeventig jarige schaker zijn eerste kampioenstitel.


Heel verrassend was verder dat twee spelers uit het tweede schaakteam van Moerkapelle Hans Jan van Kralingen en Ron Droog, na remise tegen elkaar gespeeld te hebben, respectievelijk op derde en vierde plaats eindigden. Tenslotte speelde vader Wouter tegen zijn zoon Martijn Vroegindeweij en Wouter verloor waardoor zij respectievelijk op de vijfde en zesde plaats kwamen te staan.
In de onderlinge competitie won Jan Blok van Hans Geerling. Dirk Molenaar pakte de winst tegen Wim Heemskerk. Remco de Zwart liet Tom Geldof in het stof bijten en tenslotte won Kevin Bakker van Arjan van der Spek.

André Nieuwlaat en Maarten Vroegindeweij nog in strijd voor kampioenschap

Op vrijdagavond 10 mei stonden er drie partijen van de finalepoule op het programma. Ron Droog nam het met de witte stukken op tegen Maarten Vroegindeweij, de partij verliep evenwichtig en beide heren kwamen overeen met een remise. André Nieuwlaat speelde met de witte stukken tegen Martijn Vroegindeweij. André maakte een foutje in de opening waardoor Martijn een positioneel voordeel kon krijgen. Lees verder

Ruime overwinning op Maassluis

Maandagavond 8 april stond al enige weken als belangrijke datum op de agenda van het eerste team. Tot nu toe spelen we een wisselvallig seizoen, nog niet zeker van handhaving. De wedstrijd tegen Maassluis 1 is belangrijk voor lijfsbehoud. De vorige ronde heeft Maassluis een belangrijke overwinning behaald op Shah Mata 2, gelukkig pakten ook wij in die ronde een knappe overwinning op Charlois Europoort 1, daarmee staan we één machpunt boven Maassluis. Voor later op de avond meldt de weersverwachting onweer, hopelijk is dit geen verkeerd voorteken. We beginnen de wedstrijd met een achterstand, Martijn Vroegindeweij heeft vooruitgespeeld, maar trof de topscorer van onze opponent. Lees verder

Spannende voorlaatste ronde voor finalepoule

Op vrijdag 22 maart stond voor sommige spelers de laatste ronde voor de finalepoule op het programma. Om in de finalepoule mee te doen moet je in de top 6 staan. Voorafgaand aan de partijen stonden Wim Heemskerk, Hans Jan van Kralingen en Ron Droog op plek 6, 7 en 8 respectievelijk. Het verschil tussen de heren was erg klein dus alle drie maakte nog kans.

De eerste wedstrijd van de avond was al snel over toen Hans Geerling het punt van Remco de Zwart wegnam. Hans kwam slechter uit de opening en Remco leek de partij binnen te gaan slepen. Hij wikkelde de stelling echter te snel af waardoor Hans een gevaarlijke tegenaanval kreeg. Arie Ymker Lees verder

Schaakteam Moerkapelle wint thriller tegen Charlois Europoort

In de vijfde ronde van de externe schaakcompetitie in de 1e klasse van de Rotterdamse Schaakbond moest degradatiekandidaat SV Moerkapelle het opnemen tegen Charlois Europoort uit Rotterdam die nog kans maakt om kampioen te worden.
Het begon allemaal nog vredelievend omdat al na tien zetten de tegenstander van Gerard van Ommeren remise aanbood en Gerard dit aannam. Vervolgens liet Arno Luinenburg zich van zijn beste kant zien door verschillende schaakstukken te pakken van zijn tegenstander die vervolgens in arren moede besloot om maar het lootje te leggen. De voorsprong van Moerkapelle werd uitgebreid doordat Jesse van Elteren in een prachtige aanvalspartij zijn tegenstander mat ging zetten. André Nieuwlaat verloor in het middenspel een pion die hij in de partij niet meer terugzag en in een dame pion eindspel ging hij uiteindelijk ten onder. Maarten Vroegindeweij stond beduidend minder maar door tegenkansen te creëren kon hij toch een remise behalen en werd de stand 3-2 in het voordeel van Moerkapelle. Martijn Vroegindeweij steekt in een buitengewoon goede vorm en liet dat ook in zijn partij zien door met een lopervork tussen twee paarden een knol te winnen en dus ook de partij. Helaas kon Marcel de Haan een doorgelopen pion niet meer tot stilstand brengen en dreigde er promotie en moest hij de partij opgeven. De stand was dus 4-3 in het voordeel van Moerkapelle en alles hing af van de laatste partij aan het eerste bord waar Wouter Vroegindeweij met zwart speelde. Alle schakers keken ademloos toe hoe in vliegende tijdnood Wouter met een dame tegen twee torens speelde. De zwarte dame bleef de witte koning op het bord achtervolgen. De tegenstander probeerde van alles maar Wouter pareerde alle dreigingen zeer bekwaam en bood in een voor hem betere stelling remise aan. Dit werd toen maar aangenomen en SV Moerkapelle haalde zo twee heel belangrijke wedstrijdpunten binnen. Hierdoor kon de rode lantaarn doorgegeven worden aan schaakvereniging Shah Mata.
In de onderlinge competitie won Wim Heemskerk van Dirk Molenaar, Tom Geldof van Hans Geerling en Hans-Jan van Kralingen van Arie Ymker.