Wouter Vroegindeweij verstevigt koppositie in voorlaatste rapidcyclus

Vrijdag 25 januari 2019 werd de derde rapidcylus gespeeld van schaakvereniging Moerkapelle Er waren 17 spelers verdeeld over 3 groepen van 4 en de laatste groep van 5. Wouter Vroegindeweij won in groep 1 gelijk van Arno Luinenburg. Omdat Hugo van Elteren remiseerde met Gerard van Ommeren in een lange partij leek de definitieve eindzege voor Wouter Vroegindeweij een feit, zeker als hij in de tweede ronde een vrijwel winnende positie tegen Gerard van Ommeren had gewonnen. De partij eindigde in remise Arno Luinenburg won met wit van Hugo van Elteren na een lange catch-as-catch-can partij met tegengestelde rokades, waarin wits aanval eerder kwam. In de derde ronde speelden Hugo van Elteren en Wouter Vroegindeweij remise na een lange partij met ongelijke materiaalverhoudingen. Arno Luinenburg won met zwart van Gerard van Ommeren waarin laatstgenoemde de beslissende fout maakte en in een verloren pionneneindspel kwam. Zodoende kwamen Wouter Vroegindeweij en Arno Luinenburg op 2 punten maar op grond van het onderlinge resultaat werd eerstgenoemde de groepswinnaar,

Groep 2 werd een gedeelde winst voor Jan Blok en Andre Nieuwlaat die ook tegen elkaar remiseerden. Beiden delen de 4e-6e plaats in het klassement. Opvallend was dat Ron Droog alle partijen remise speelde. Arie Ymker verloor er 2 en remiseerde er een. Van alle groepen was dit de groep waarin het vaakst een remise werd gespeeld.

Groep 3 werd een ongedeelde winst voor Freek Vroegindeweij, die 2 partijen won en remiseerde met Remco de Zwart, die op zijn beurt weer verloor van Christiaan Noorland na een lange en spannende partij. Rik Wortman verloor zijn partijen maar zeker niet zonder slag of stoot. In het algemeen klassement staat Freek Vroegindeweij op een knappe 7e plaats. Verder had Christiaan Noorland 2 punten en Remco de Zwart 1½

Groep 4 werd een verrassende en fraaie winst voor Dirk Molenaar die zijn rentree maakte in een groep van 5 spelers. Hij won van Maarten en Martijn Vroegindeweij en speelde remise met Kevin Bakker en Dick Bac. Kevin Bakker werd 2e met 21/2 Maarten en Martijn Vroegindeweij 2 en Dick Bac 1/2

De stand in het klassement is 1. W Vroegindeweij 2. H.v. Elteren 3. A Luinenburg 4-6. G.v. Ommeren, A. Nieuwlaat en J. Blok

Jeugd

De schaakjeugd van Moerkapelle schaakt wekelijks vanaf september onder leiding van Adri Helffrich en Marianne van Elteren. Na de voorrondes zijn nu twee groepen gemaakt. In de kampioenspoule werden 2 wedstrijden gespeeld. Arno Drenth won met wit tegen Abel Bac en Roan van Vuurde speelde ook met wit tegen Riccardo Scotta. Ook hier won de wit speler.
Bij de achtervolgers deed Micha Bac goede zaken. Hij won zowel van David Ribbers als van Jari van der Maarl. Volgende week wordt deze competitie vervolgd.