Spannende ontknoping voor de finalepoule

Op vrijdagavond 31 maart stonden er 5 partijen op het programma. Het was tevens de laatste speelronde voor goede vrijdag, dit betekent dat na deze rond de finalepoule bekend is. De top 5 hadden zich al geplaatst voor de finalepoule voor hen zat er dus geen druk op de partij van de avond. De strijd om de 6de plek ging tussen Wim Heemskerk en Arie Ymker, beide heren moesten dus goed presteren om hun plek in de finalepoule te veroveren.

De eerste beslissing van de avond viel al snel, dit is dan ook het verwachtingspatroon bij partijen die Hans Geerling speelt. Hans nam het op tegen Remco de Zwart die mee ging in de snelle speelstijl. Remco kwam al snel beter te staan en kon de winst op zijn naam schrijven.

De tweede beslissing van de avond viel in de partij tussen Wouter Vroegindeweij en Martijn Vroegindeweij. Martijn overzag een sterke dame zet van Wouter waardoor zijn positie in één viel, Martijn probeerde nog iets met een aanval maar dit mocht niet baten en hij kon opgeven. Wouter dus net zoals vorige seizoenen stijf bovenaan op nummer 1.
Jan Blok nam het met de witte stukken op tegen Dirk Molenaar. De partij verliep evenwichtig en beide heren hadden weinig speelruimte door de vele pionnen die nog op het bord stonden. Dirk ging met zijn pionnen in de aanval en probeerde daarmee verzwakkingen te creëren in de stelling van Jan. Dirk slaagde hier echter niet in en beide heren kwamen overeen met een gelijkspel.

André Nieuwlaat nam het op tegen Wim Heemskerk. Als Wim deze partij won had hij zijn plek in de finalepoule veroverd. André behaalde in het eindspel een voordeel en kon een punt achter zijn naam gaan schrijven tot hij een stuk blunderde. Dit stuk bracht meer evenwicht in de stelling. Wim had een toren en één pion tegen een loper en twee pionnen. Theoretisch gezien is dit gewonnen voor Wim hij kon echter niet de winnende zetten vinden en beide heren gingen akkoord met een half punt.

Arie Ymker speelde tegen Ron Droog. Arie behaalde een actieve stelling en leek door de stelling van Ron heen te duwen echter pareerde Ron de aanval goed. Ron kon hierna in de aanval, dit leidde tot een pionwinst. Uiteindelijk ruilden beide heren wat stukken af en dit resulteerde in twee aanéén gesloten pionnen voor Ron. Ron had een punt binnen handbereik maar zag de winnende voortzetting niet en kon hierdoor de partij niet winnen. Deze pot eindigde ook in een remise. Arie was dicht bij een plaats in de finalepoule maar heeft zich niet kunnen plaatsen.

Wouter Vroegindeweij, Martijn Vroegindeweij, André Nieuwlaat, Maarten Vroegindeweij, Marcel den Haan en Wim Heemskerk plaatsen zich voor de finalepoule die na Pasen van start gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.