Onnodig verlies viertal Moerkapelle

Op vrijdag 15 november speelde het viertal z’n eerste wedstrijd van het seizoen, tegenstander was RSR Ivoren Toren V2 uit Rotterdam. Een team wat volledig bestond uit jeugdige spelers. Op bord 1 speelde Hans Geerling met de zwarte stukken een lastige partij.

Z’n tegenstander had meerdere keren de kans op dreigingen wat door Hans kon worden geneutraliseerd door het afruilen van stukken. Zijn tegenstander kon door middel van een open lijn druk zetten op een pion van Hans. Die was niet meer te houden maar Hans kon wel een pion terugwinnen op a2. Dat had hij beter niet kunnen doen: z’n tegenstander zette z’n loper op a3 die werd verdedigd door een pion op b2 waardoor Hans z’n toren werd opgesloten. Met een duidelijk minderen stelling raakte Hans even later nog een paard kwijt en gaf de partij op. Op het vierde bord stonden de zaken er een stuk florissanter voor. Arie Ymker speelde een scherpe partij met veel verwikkelingen in het centrum. Door een afruil werd Arie wel opgescheept met een dubbelpion maar dit opende ook lijnen voor zijn torens. Met de voor hem kenmerkende aanvallende speelstijl nam hij de stelling van zijn tegenstander onder handen. Hij won een paard en bereikte een totaal gewonnen stelling waarbij het wachten was op de overwinning. De overwinning kwam wel, maar niet voor Arie. Hij werd heel simpel ‘mat achter de paaltjes’ gezet en verloor dus de partij. Een zeer onnodige nederlaag waarmee de tussenstand op 0-2 kwam ik het voordeel van RSR Ivoren in plaats van een 1-1 tussenstand. Het was aan Dirk Molenaar en Rik Wortman om nog voor een gelijkspel te gaan. Dat zat er helaas niet in. ½Dirk Molenaar probeerde het wel maar het evenwicht in zijn partij werd nergens verbroken waardoor een remise een logische uitslag was en de nederlaag een feit. De eer werd gered door Rik Wortman. In het middenspel weigerde hij een dame ruil en ging op zoek naar de complicaties. Die vond hij ook en hij won een pion. In een betere stelling dreigde hij nog een pion te winnen maar z’n tegenstander voorkwam dit door met de loper een pion van Rik te slaan. Die pion stond echter gedekt waardoor Rik een loper voorstond. Hij had vervolgens weinig moeite om de partij uit te spelen en de overwinning binnen te halen. De uitslag kwam hiermee op een 1½-2½ nederlaag. Een onnodige nederlaag.

In de Onderlinge Competitie werden een aantal zeer interessante partijen gespeeld. Koploper Wouter Vroegindeweij versloeg naaste achtervolger Remco de Zwart en verstevigde hierdoor zijn koppositie. Helemaal doordat de overige achtervolgers onderling remise speelden: Maarten Vroegindeweij tegen Hugo van Elteren, André Nieuwlaat tegen Jan Blok en Martijn Vroegindeweij tegen Gerard van Ommeren. Christiaan Noorland won van Arno Luinenburg.

De stand aan kop van de ranglijst: 1. Wouter Vroegindeweij 2. Remco de Zwart 3. Gerard van Ommeren 4. Martijn Vroegindeweij 5. André Nieuwlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.