Moerkapelle 1 walst over CSV 2 uit Capelle heen

Op vrijdagavond 21 februari stond er een thuiswedstrijd voor Moerkapelle 1 op het programma, het viertal mocht het opnemen tegen Barendrecht/IJsselmonde en intern werden er drie partijen gespeeld.

Door twee nederlagen staat Moerkapelle 1 in de middenmoot van de eerste klasse B van de Rotterdamse Schaakbond. Er is niets meer te winnen en degradatie is eigenlijk ook niet meer mogelijk. Op papier is CSV 2 te doen. De rating van ons is gemiddeld zo’n 200 punten hoger. We moeten het wel doen met twee invallers: Christiaan Noorland en Rond Droog. In het begin is er zoals zo vaak nog weinig van te zeggen. Het is in ieder geval niet zo dat de Capellenaren direct onder de voet gelopen worden. Het oogt zelfs wat stroef, maar Moerkapelle 1 blijkt deze avond een stoomlocomotief. Het duurt even voordat de snelheid bereikt is, maar dan dendert het door. Hugo van Elteren opent de score met een moeizame remise. Al snel verdwijnen er veel stukken in de doos en blijft een eindspel van ieder twee torens en een rits pionnen. Ondanks een dubbelpion bij wit, kan Hugo geen potten breken. Naast hem zit Gerard van Ommeren op bord 2 met de witte stukken. Zoals gewend opent Gerard solide. De tegenstander speelt snel en Gerard speelt rustig door. De zwarte stelling verzwakt en na loper ruil kan Gerard twee pionnen winnen en stort de zwart stelling in: het eerste volle punt is binnen. Naast hem speelt Wouter Vroegindeweij als kopman op bord 1. Hij krijgt een ogenschijnlijk gevaarlijke aanval op de damevleugel over zich heen, maar blijkt een tandeloze leeuw. De tegendreiging op de koningsvleugel blijkt veel scherper en binnen no time stort de witte stelling in. Een torenoffer, met niet te weerleggen mat beslecht het pleit snel. Niet heel veel later scoort ‘laatkomer’ Arno Luinenburg het volgende volle punt. Gewoon mat gezet na eerder stukverlies van zijn tegenstander. Invaller Rond Droog staat op het laatste bord al snel prettig. Blijft rustig onder de zwarte dreigingen, behoudt zijn voordeel en haalt dan al de teamoverwinning binnen. Zo staat het opeens al 4½-½. Marcel bekroont een stroeve opening toch met een vol punt, zijn eerste in de externe competitie dit seizoen. Hij wint een pion en zet ook zijn tegenstander mat, iets dat op ons niveau toch niet gebruikelijk is. Jesse van Elteren is vanuit Hilversum ook weer van de partij. Hij opent origineel, maar de zwarte tegenstand is veerkrachtig en op het oog ook effectief. Ondanks dreiging van Jesse, moet hij toch een kwaliteit (een toren voor een stuk) prijsgeven. Dat is normaliter een flink nadeel. Hij komt ook verloren te staan, maar zwart wikkelt niet goed af en Jesse kan met remise ontsnappen. Tot slot Christiaan Noorland. Hij heeft zijn tijd goed gebruikt maar hij kan het evenwicht in de stelling niet zijn kant op doen kantelen en moet ook in remise berusten. Al met al een overtuigende overwinning zonder individuele verliespartijen, leidend tot een 6½-1½ overwinning. Lekker avondje dus.

In het viertal debuteerde Manixia Wortman, zij speelde remise net zoals haar vader Rik. Henk Doornhein wist een zege te behalen en Dirk Molenaar verloor zijn partij, eindstand 2-2.

In de interne competitie stonden 3 partijen op het programma, Jan Blok trad aan tegen Kevin Bakker, waar na een afwikkeling van stukken, een remise het maximale was dat er bereikt kon worden. Remco de Zwart wist met een mooie combinatie te winnen van Arie Ymker. Hans Geerling mocht het opnemen tegen Martijn Vroegindeweij. Door een fout in de opening van Hans kwam hij heel de partij onder druk te staan, iets wat uiteindelijk resulteerde in winst voor Martijn. In de competitie bleef Wouter Vroegindeweij op 1 staan, Martijn Vroegindeweij op 2 en Remco de Zwart op de 3de plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.