HZP Schiedam te sterk in bekerronde

Vrijdag 8 december ontvingen we in de tweede ronde van de beker thuis Het Zwarte Paard uit Schiedam, met good old John van Baarle in de gelederen. John is inmiddels ook de 70 gepasseerd en dat leidde voor aanvang nog tot een discussie of oud-lid Ben van Geffen nu net zo oud of toch nog een jaartje ouder was.Zij kennen elkaar nog van jeugdkampioenschappen in de Rotterdamse regio.Time flies! Zelf traden we ten opzichte van de vorige keer aan met een wijziging. Maarten Vroegindeweij i.p.v. Hugo van Elteren. In januari was John van Baarle bij de tegenstander verhinderd vanwege een toernooi in het buitenland en anders zouden ze zeker verliezen (?!) volgens de teamleider en is een datum in december uit de bus gerold. Helaas werd onze edelmoedigheid niet beloond.

De strategie vooraf was: Gerard van Ommeren moest John zien te bedwingen en dan zou het verschil gemaakt moeten worden op de andere borden, met name het laatste bord waar we een aanzienlijk ratingoverwicht zouden hebben. Daarom ook Jesse van Elteren op dat bord gezet, want in zijn spel gaat altijd voor de winst. Overall waren de gemiddelde ratings aan elkaar gewaagd.

Edoch Jesse had die vrijdag één of ander artikel over een baanbrekend AlphaZero algoritme gelezen en daardoor geïnspireerd opende hij met d4 (out of the box schaken?!) terwijl hij altijd e4 speelt. Resultaat: zijn solide tegenstander ving hem goed op, Jesse moest in de denktank, kon geen goed plan verzinnen en remise was het maximaal haalbare. Op bord 2 kreeg Wouter Vroegindeweij, eveneens met wit, een huisvariant voorgeschoteld. Zijn tegenstander smeet de eerst 15 zetten zonder nadenken op het bord. Voor hem blijkbaar gesneden koek, voor Wouter na verloop van tijd steeds minder. Dat leverde een forse tijdsachterstand op, maar schijnbaar speelde Wouter wel iets reguliers, want anders lukt dat zwart ook niet. Toch is het lastig en zwart kreeg druk en won uiteindelijk een pion. Wouter koos voor een T+L+P eindspel met een pion minder. Hij wist de de zwakke plekken in de zwarte stelling gelukkig ietwat bloot te leggen waardoor een remise-aanbod met nog 4 minuten op de klok tegen 40 voor zwart en een pion minder toch geaccepteerd werd. Dat werd mede ingegeven door de stand op de overige borden, maar meer zat er voor Wouter niet in. Maarten Vroegindeweij deed met het zwart op 3 prima en had een pion veroverd. Helaas kwam hij wel met lopers van ongelijke kleur te zitten. Daar was niets mee te bereiken waardoor die stelling in remise verzandde. Dan moest het op bord 1 gebeuren. Gerard had John op de tweede zet in de opening verrast (oh ja, jij speelt dat systeem) maar John trok langzaam het initiatief naar zich toe. In opkomende tijdnood koos Gerard voor een stukoffer, maar dat was niet genoeg. Met een stuk minder moest hij de strijd staken. Conclusie: het plan van HZP Schiedam heeft gewerkt en dat van ons kwam er niet uit: 1½-2½ en Moerkapelle ligt uit de beker. Dan maar kampioen worden in de promotieklasse 😉

4 gedachten over “HZP Schiedam te sterk in bekerronde

 1. Naar aanleiding van het artikel van Wouter wilde ik opmerken dat de kans klein was dat ik 12 januari niet beschikbaar zou zijn, maar onze teamleider wilde zelf niet op een datum spelen die Moerkapelle had voorbestemd.
  Overigens verbaasde het mij dat ik tegen Gerard moest spelen gelezen het verhaal over jullie taktische opstelling. Ik ben nog steeds 72 hetgeen ik op jullie clubavond heb verteld.

  Vriendelijke groeten
  John van Baarle

 2. Ho ho, nu moet ik ook even reageren, John.

  Jij had je bij mij afgemeld voor beide data in januari wegens toernooiverplichtingen. Pas nadat er al een andere datum was voorgesteld door moerkapelle nuanceerde jij dat.

  Trouwens,ik dacht dat je 87was..

 3. Ha John, Zo gek was ons plan toch niet. Als iemand jou zou kunnen temmen, zou het, gezien zijn speelstijl, Gerard geweest moeten zijn. Als hij wit had gehad, had ik het nog niet geweten. Het is jammer dat Jesse op bord 4 zijn ratingoverwicht niet in een positieve score wist uit te drukken, dat zou zeker met wit niet zo onlogisch geweest zijn. Maar dat is allemaal achteraf. Verdiend gewonnen en succes verder. Gr. Wouter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.