Schakers viertal Moerkapelle onderuit

Afgelopen vrijdag hebben de schakers van het viertal van Moerkapelle in hun eerste wedstrijd verloren van Onesimus met 3-1. Arie Ymker was als eerste klaar. Hij liet toe dat hij een dubbelpion kreeg die behoorlijk zwak werd. Zijn tegenstander zette dan ook druk op deze dubbele pion. De stelling van Arie werd nog minder omdat hij door een vorkje een kwaliteit verloor. Zijn tegenstander speelde dit voordeel goed uit en won de partij. Henk Doornhein zette z’n partij goed op tegen zijn tegenstander die wat passief stond en een dubbelpion had. Om ruimte te maken speelde de tegenstander van Henk de f-pion op waarbij de e-pion niet meer gedekt stond. Henk rook z’n kans en sloeg deze pion met z’n paard maar kwam er te laat achter dat hierdoor z’n paard nergens meer naar toe kon gaan. De dubbelpion van Henk zijn tegenstander bleek geen zwakte. De voorste pion zorgde ervoor dat Henk z’n c-pion niet kon opspelen en door de open lijn wist z’n tegenstander flink druk op deze pion te zetten. Ondertussen verkreeg Henk een open koningstelling omdat hij niet had gerokeerd. Na een penning op z’n dame moest Henk het punt aan z’n tegenstander laten. Halverwege was er dus een achterstand van 2-0. De stand werd weer wat draaglijker door een overwinning van Dirk Molenaar. In een rustige partij wist hij in het middenspel een pion te winnen. Hiermee was hij er nog niet. Het bleek lastig te zijn om dit voordeel uit te breiden zonder z’n eigen stelling te verzwakken. Sterker nog: zijn tegenstander begon flink druk op de koningstelling van Dirk te zetten. Een torenoffer hing in de lucht maar werd toch niet uitgevoerd omdat het volgens zijn tegenstander net niet haalbaar was. Hierna gingen beide spelers ‘los’. Over en weer werd er flink aangevallen. De beslissing kwam toen de tegenstander van Dirk iets te gretig een pion sloeg waarmee hij over het hoofd zag dat Dirk een stuk kon winnen en even later de partij. Alle ogen waren toen gericht op Martijn Vroegindeweij die zijn partij moest winnen om Moerkapelle niet te laten verliezen. Dat viel niet mee omdat hij op dat moment al een loper achter stond met verder nog een toren voor allebei de spelers en wat pionnen. Ondanks deze materiele achterstand toog Martijn ten aanval met zijn pionnen waarbij hij met één pion zelfs nog tot de tweede rij wist te komen. Helaas kon hij niet promoveren met deze pion en verloor deze zelfs waarna hij de partij moest opgeven.
In de Onderlinge Competitie waren er verrassende remises van Hans Geerling tegen Maarten Vroegindeweij en Remco de Zwart tegen Hugo van Elteren. Overige uitslagen: Wouter Vroegindeweij – Christiaan Noorland 1-0 Mart-Jan Luteijn – Jan Blok 1-0.
De stand aan kop: 1. Wouter Vroegindeweij 2. Marcel de Haan 3. Mart-Jan Luteijn 4. Arno Luinenburg 5. Gerard van Ommeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.