Spannend gevecht om plaatsing finale poule

De kampioen van de onderlinge competitie van schaakvereniging Moerkapelle is degene die de finale poule wint. Dit is een soort play-off, waarbij de sterkste zes schakers strijden om de eer. Deelname aan deze finale poule wordt bepaald door de ranglijst vóór de start van de finale poule. Afgelopen vrijdag was de laatste speelavond van deze plaatsingsfase. Vooraf waren vier schakers zeker van plaatsing, André Nieuwlaat, Wouter Vroegindeweij, Hugo van Elteren en Maarten Vroegindeweij. Drie andere spelers, Dick Bac, Jan Blok en Gerard van Ommeren streden om de laatste twee plaatsen van de finale poule.
Het werd een spannende strijd. Jan Blok speelde met wit tegen Maarten Vroegindeweij en Gerard van Ommeren speelde met wit een rechtstreeks duel tegen Dick Bac. Jan probeerde in zijn partij tegen Maarten een solide stelling op te bouwen, hopend op remise, omdat dit voldoende zou zijn voor plaatsing. Helaas speelde hij niet nauwkeurig genoeg en raakte hij een belangrijke pion in zijn verdedigingslinie kwijt. Niet alleen betekende dit materiaal achterstand, maar ook was zijn stelling verzwakt. Op het bord er naast keken Dick en Gerard tevreden naar deze ontwikkeling, omdat verlies van Jan gunstig zou zijn voor hen. Op hun eigen bord ontstond een stelling met dreigingen over en weer. Nadat Maarten nog een pion bemachtigd had en de stelling afgewikkeld werd naar een eindspel, was winst niet moeilijk meer voor Maarten. Daarmee leek een goed seizoen van Jan niet beloond te worden met een plek in de finale poule. Jan had nog een kleine kans, bij winst van Dick zou Jan zich alsnog plaatsen. Dick nam ook risico, omdat hij kansen zag op winst. Het risico dat hij nam was echter te groot en Gerard kon profiteren van een verzwakking, een remise aanbod werd afgeslagen door Gerard, niet veel later kon hij de volle winst noteren. Resultaat van deze spannende strijd is dat Gerard van Ommeren en Dick Bac zich ook plaatsen voor de finale poule.
Aan de top van de ranglijst speelden André Nieuwlaat en Wouter Vroegindeweij om wie zich als eerste zou plaatsen voor de finale poule. De voorlaatste ronde had André de eerste plek van Wouter overgenomen, deze laatste was gebrand om zijn plek te heroveren. Het werd een spannende en open partij, beide schakers gingen ten aanval op de koningstellen van de opponent. De aanval van Wouter bleek net iets effectiever, met als resultaat dat André zich gewonnen moest geven. Een ander mooi gevecht was de partij tussen Dirk Molenaar en Maarten Pilgram. Maarten speelde va-banque op de aanval, Dirk bleef opvallend rustig en profiteerde maximaal van het risico dat Maarten nam. Overige uitslagen: Ad Voerman – Mart Jan Luteijn 0 -1, Ron Droog – Remco de Zwart 0 – 1 en Arie Ymker – Hans Geerling 0 – 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.