Moerkapelle met één been terug in de KNSB

Moerkapelle speelde op papier vrijdagavond 10 februari één van de toppers in de promotieklasse RSB. SO Rotterdam 2 is een sterk team dat eveneens vorig jaar degradeerde uit de KNSB. Echter in de vorige ronde leden ze een onverwachte nederlaag tegen Messemaker 1847 2, mede dankzij de afwezigheid van 3 topspelers. Moerkapelle had nog alles gewonnen, dus een sterk SO Rotterdam 2 werd verwacht. Groot was dan ook de verbazing dat het team uit Rotterdam met 5(!) invallers aantrad. Des te opmerkelijker omdat een Moerkapels verzoek tot het vooruit spelen van André Nieuwlaat niet gehonoreerd werd. Vooruit spelen op de woensdag ervoor kon volgens de teamleider van SO Rotterdam 2 alleen als Moerkapelle met 2 man zou willen vooruit spelen. Een opmerkelijk verzoek. Mede omdat er al twee weken duwen en trekken om een reactie aan vooraf ging, zijn we verder niet op dit soort grappen ingegaan. Dit leidde ertoe dat Christiaan Noorland, die het extern in het tweede en het viertal uitzonderlijk goed doet met 7 uit 7, zijn debuut in Moerkapelle 1 mocht maken. Door deze opstellingen waren de teams op rating aan elkaar gewaagd. SO Rotterdam had gemiddeld 10 puntjes meer.

Na een uur of anderhalf opende Christiaan Noorland dan ook de score. Met zwart was hij weliswaar met een geïsoleerde pion te komen zitten, maar de stelling leek aardig in evenwicht. Een remiseaanbod van zijn tegenstander was wellicht wat verrassend en Christiaan kon zijn debuut zo bekronen met een mooi halfje. Vlak daarna ging er op wat Moerkapelse borden behoorlijk wat mis. Boudewijn Weijermars liet zich een stuk ontfutselen, na eerst in een scherpe opening prima een pion buitgemaakt te hebben. Hugo van Elteren had het moeilijk tegen good old John van Baarle op bord 2. De opening kantelde naar iets Siciliaans en Hugo speelde g3, maar koos er daarna toch voor de witte loper naar d3 te spelen om pion c4 te kunnen blijven dekken. Later voelde hij zich gedwongen een kwaliteit te geven, maar John kan natuurlijk wel schaken, dus dat zag er niet best uit. Daarnaast speelde Arian de Bruijne op bord 1. Hij boekte afgelopen maandag als enige een prima overwinning in de RSB bekerwedstrijd tegen Messemaker 1847. Arian speelde heel snel en zijn tegenstander dacht lang na. Mede daardoor maakte Arian een fout en de toren op a8 ging eraf ten koste van een stuk. De enige hoop was eigenlijk de enorme tijdvoorsprong. Moerkapelle kon daar eigenlijk niet veel tegenover stellen. De enige die echt beter stond was Wouter Vroegindeweij op bord 4. Zijn tegenstander dacht extreem lang na in de opening, zonder daar overigens een goede stelling aan over te houden. Wouter kon zich natuurlijk ontwikkelen, terwijl zijn tegenstander met zowel paard als dame wat onnodig heen en weer ging.

Maar zoals wel vaker dit seizoen kantelde de wedstrijd en hoe. Eerst kwamen we nog wel op achterstand omdat Hugo van Elteren het inderdaad niet kon bolwerken op bord 2. Zijn broer Jesse van Elteren bracht de stand weer op gelijke hoogte. Op bord 5 speelde hij een prima partij maar tot het eindspel zag het er redelijk remiseachtig uit. Maar eindspelen horen er ook bij en dat deed Jesse veel beter dan zijn tegenstander en zo zette hij de 1½-1½ op de borden. Zowaar kon Boudewijn Weijermars Moerkapelle op voorsprong zetten. Hij stond toch een stuk achter, dat klopt, maar de tegenstander was zo aardig een toren in de aanbieding te doen en Boudewijn is de beroerdste niet. Een onverwachte omwenteling. Arian de Bruijne moet ergens stevig verloren hebben gestaan, maar uiteindelijk kreeg hij een pionneneindspel op het bord met voor hem een dame en de tegenstander 2 torens. De tegenstander had nog maar een minuut over. Er zat echter geen winst meer in voor e partijen, dus remise was het resultaat. Dat was ook wel een meevallertje. Wouter Vroegindeweij was de volgende. In de opening won hij een stuk en de tijdvoorsprong was enorm. Zwart moest nu snel spelen en gek genoeg dat hij dat veel beter dan de zetten ervoor. Wouter kon wel wat stukken afruilen en wat pionnen buitmaken. Toen de winst eenvoudig leek, liet hij de zwart koning aan een soort zegetocht beginnen, die de pionnenvoorsprong deed slinken en opeens dreigde een soort remisestelling met toren+paard tegen toren. Mede door de extreme tijdnood, kwam het zover uiteindelijk niet. Nadat zwarts laatste pion werd buitgemaakt resteerde een winnende stelling want wit had er nog eentje over. Zover kwam het allen niet meer want zwart was inmiddels door zijn tijd heen. Het eerste matchpunt was zo binnen 4-2. Dick Bac is onze topscorer – overigens samen met André Nieuwlaat maar die kon door afwezigheid geen gelijke tred houden – en wat doen mensen die in de flow zitten: gewoon doorgaan. Hij kreeg vanuit de opening een stelling op het bord die hem wel ligt. Stapje voor stapje kwam hij iets beter te staan. Dick won een pion en later in het eindspel nog één. Appeltje, eitje en zo kroonde Dick zichzelf tot matchwinner en behield zijn 100% score met 5 uit 5. Gerard van Ommeren maakte het feest helemaal compleet. In een lang gelijkopgaande partij kon hij zijn tegenstander opzadelen met een dubbelpion waar hij in het eindspel last van kreeg. Gerard kon een pionmeerderheid op de koningsvleugel uitbuiten door deze af te ruilen tegen de witte maar wel ten koste van het verlies van de twee damevleugelpionnen. In uiterste tijdnood met een kleine tijdvoorsprong voor Gerard speelde hij dat onverbiddelijk uit. Zo kennen we Gerard ook. Resultaat: een glorieuze 6-2 overwinning.

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Moerkapelle 1 nog steeds een 100% score en ook een zeer goede bordpuntenscore. De nummers 2 (Shah Mata, waar we al met 5½-2½ van gewonnen hebben) en 3 (het op rating sterkste team, Rokado, moeten we in de laatste ronde tegen) hebben al 3 verliespunten en een minder goede bordpuntenscore. Dit betekent dat we in de volgende ronde uit tegen Messemaker 1847 2 het kampioensschap binnen bereik hebben. Ik zal niet zeggen: wie had dat verwacht, want vooraf zagen we ons als één van de kampioenskandidaten. Maar dat het zo lekker zou gaan, dat hadden we alleen durven dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.