Moerkapelle 1 verslaat koploper Messemaker 1847 1

Op maandagavond 11 april, niet de bij ons ideale schaakavond, stond de 3e uitwedstrijd dit korte seizoen op de agenda. Een derby tegen Messemaker 1847 1. Gouda de locatie dus voor de meesten bekend terrein. Door het nieuwe schema moesten we André Nieuwlaat missen en ook Jesse van Elteren was niet van de partij. Met Kevin Bakker en Christiaan Noorland hadden we toch een mooi team op de been gebracht. Konden we onze mooie overwinning op Sliedrecht 1 een goed vervolg geven?
Christiaan begon met de melding dat hij vergeten was dat zijn schoonmoeder jarig was. Goed excuus zou je denken, maar zo zat Chris er niet in. Als hij snel klaar was, zou hij snel vertrekken. Meestal geen goed voorteken. Hij was inderdaad niet als eerste klaar. De eerste koffie was nauwelijks geserveerd of Kevin had in een miniatuur zijn tegenstander in een matnet gelokt midden op het bord. Na iets meer dan 10 zetten al een voorsprong. Niet veel later stond bord 8 waar Christaan speelde ook al weer terug in de beginopstelling.. Een slecht teken, zeker omdat Chis zich snel na de aftrap in een bekend offer op f7 liet foppen. Heeft hij zo’n aardige schoonmoeder, zou je bijna denken? Maar niets was minder waar. Zijn tegenstander liet zich briljant mat ploffen achter de paaltjes en zo bleken onze twee invallers supersubs en stond het al 0-2. Dat is nog eens scherp openen. Christiaan kon snel naar de verjaardag en de rest kon echt gaan schaken.
Teamcaptain Wouter Vroegindeweij had zichzelf de zwarte stukken gegeven op bord 2. De topborden van Messemaker zijn relatief sterk, de strategie vooraf was, dat te overleven en dan op de overige borden mogelijk iets te forceren. De 2-0 voorsprong was in dat opzicht een prettige meevaller. Wouter kreeg de ‘André Nieuwlaat’ opening tegen en wist daar wel raad mee. Maar zoals wel vaker koos zijn tegenstander een andere subvariant en kwam best goed te staan met een opgerukte b-pion. Wouter verdedigde zich echter goed en zijn tegenstander koos ervoor om op zetherhaling te spelen en Wouter kon niet anders dan daarin meegaan. Op zich geen ramp want de voorsprong werd behouden: ½-2½. Hierna ging er iets mis met de strategie. Remco de Zwart speelde, hoe kan het anders, met zwart. Met zijn attractieve en originele stijl pareerde hij een op het oog gevaarlijke koningsaanval bekwaam. Hij ging met tegenspel naar de eindfase, maar een foutje werd hem fataal. Op het bord (5) naast hem speelde Marcel de Haan met de witte stukken. Hij rokeerde kort en dat had hij beter lang kunnen doen. Zwart blies zijn beschermende pionnenstelling voor de koning op en het belangrijkste stuk in het schaakspel wil je niet in een onveilige positie. Helaas moest ook Marcel zijn meerdere erkennen. Zo stond het plots weer gelijk en de sterke topborden van Messemaker waren nog bezig, Dat waas geen prettig vooruitzicht. De tijdnoodfase brak inmiddels aan. Maarten Vroegindeweij speelde op bord 3 een prima pot. Hij wist de duimschroeven zo aan te draaien dat hij tegenstander in opperste tijdnood kwam. De stelling was ook prettig voor wit en nadat Maarten wat pionnen opgepeuzeld had, moest zwart zijn loper geven om erger te voorkomen. Dat liet Maarten zich niet meer ontglippen en onze topscorer tot nu toe zette Moerkapelle 1 weer op een voorsprong.

Dan Arno Luinenburg op bord 1. Ondanks dat hij niet veel speelt in de interne competitie van Moerkapelle, was er met zijn scherpte niets mis. In een complexe maar ook veelbelovende stelling offerde hij er op los. Eerst een stuk voor een mooie en sterke vrijpion en vervolgens liet hij doodleuk een kwaliteit (toren voor loper) instaan. Dit alles voor de beslissende aanval. Hij had goed gerekend, want zijn tegenstander kon geen verdediging vinden. opnieuw, net als tegen Sliedrecht 1, een heroïsche overwinning van de eerste bordspeler, nu Arno, op een tegenstander met 300 ratingpunten meer. Een mooi persoonlijk resultaat, maar nog belangrijker, dit punt bracht ons ook de teamoverwinning. Dat Martijn Vroegindeweij op bord 4 vocht als een leeuw, maar het helaas niet kon bolwerken in een c3-Siciliaan waarbij hij in een poging actief spel te krijgen zijn koningstelling even verontachtzaamde, mocht de teampret niet drukken. Persoonlijk jammer maar als team opnieuw een puike prestatie door de nog ongeslagen koploper te verslaan. Hiermee staat Moerkapelle in klasse 1B van de RSB voorlopig aan op en lijkt Dordrecht 1 de grootste concurrent voor het onverwachte maar nu toch realistische kampioenschap. De laatste rond treffen we op 13 mei thuis ook in een derby WSV/Inter Nos 1 uit Waddinxveen/Boskoop. Lang niet gespeeld en reden des te meer hiernaar uit te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.