Moerkapelle 1, met 3 invallers, verslaat volledig Erasmus 2

Door Marcel de Haan

Op de meest vreselijk avond voor een vrijdagavond-schaker, de maandagavond, moest Moerkapelle 1 aantreden tegen Erasmus 2. Jesse, Hugo en André konden niet. Helaas was Erasmus niet bereid tot vooruit spelen. Christiaan, Kevin en Martijn konden gelukkig invallen. Al met al leek het een moeilijke start te worden in de eerste klasse van de RSB. Ook omdat Erasmus een tactische opstelling had gemaakt, bleek bij aanvang. Met op bord 5 en 6 hun sterkste spelers.

Op bord 5 lukte het Marcel zijn tegenstander, met de hoogste rating, te frustreren door geheel af te wijken van de standaard opening. Met een lastige dubbelpion in zijn maag, bood de tegenstander remise aan. Op bord 6 lukte het de tegenstander van Martijn een aanvallende stelling te krijgen. Hij miste echter kwaliteitswinst en zijn aanval liep dood waardoor hier ook remise. De angel was hiermee uit de tactische opstelling van Erasmus en plots ging het lopen. Christiaan op bord 8 stond gedrongen na een stuk gewonnen te hebben tegen 2 pionnen. Toen het Christiaan lukte weer vrijer te komen, kwam ook de eerste overwinning tot stand. Gerard op bord 3 sloeg een remise aanbod af in een stelling met veel pionnen en ieder een loper. Eigenlijk de favoriete stelling van Gerard. Vakkundig lukte het Gerard een betere positie te krijgen met een vrijpion. De tweede overwinning was binnen. Wouter op bord 2 lijkt ondertussen zijn oude vorm weer op te pikken. Na een moeilijk middenspel vergiste zijn tegenstander zich met een combinatie. De derde overwinning was binnen. En met een stand van 1-4 in het voordeel van Moerkapelle, leek de buit nabij. Maar helaas stond Moerkapelle op de overige 3 borden erg slecht en eigenlijk verloren. Maarten op bord 4 stond een vol stuk achter. Zijn tegenstander treuzelde echter iets te lang waardoor Maarten eeuwig schaak kon geven. Het laatste halve voor de overwinning was binnen!. Kevin op bord 7 kwam een pion achter. Kevin koos nog volop voor de aanval maar strandde in schoonheid. Tenslotte Arno op bord 1 had misschien wel de mooiste partij. Lange tijd zag het erna uit dat Arno kon winnen. Zijn tegenstander had een slechte pionnenstelling. Iets te ver weg lopen met zijn koning, koste Arno echter de kop. Eindstand dus 3,5 – 4,5 in het voordeel van Moerkapelle!

Met wat geluk slaagde Moerkapelle erin de overwinning binnen te halen. Maar misschien wel het geluk van de kampioen. In ieder geval hebben we 1 dag bovenaan gestaan in de eerste klasse. Want onze volgende tegenstanders speelden pas de dag erna, op dinsdag. Of op de fantastische vrijdag.

Erasmus 2 1780 – Moerkapelle 1 1806 3½ – 4½
1. Anton van Berkel 1748 – Arno Luinenburg 1839 1 – 0
2. Wim Posthumus 1765 – Wouter Vroegindeweij 1989 0 – 1
3. Henk de Kleijnen 1747 – Gerard van Ommeren 2024 0 – 1
4. Pim Kleinjan 1734 – Maarten Vroegindeweij 1886 ½ – ½
5. Paul Wilhelm 1880 – Marcel de Haan 1749 ½ – ½
6. Leo Verhoeven 1848 – Martijn Vroegindeweij 1629 ½ – ½
7. Jan Hoek van Dijke 1746 – Kevin Bakker 1623 1 – 0
8. Jaap van Meerkerk 1776 – Christiaan Noorland 1708 0 – 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.