Jesse van Elteren winnaar Moerkapels Rapid toernooi

Klik hier voor de eindstanden
Klik hier voor de foto’s

DSC05305
Paaszaterdag 2011 is een dag om later met plezier aan terug te denken. Voor sommigen ligt de reden daarvan bij het fantastische weer waarvan we in Nederland nu alweer dagen mogen genieten, voor anderen is de reden het gezellige Rapidtoernooi in Moerkapelle. Alweer voor de zestiende keer in successie organiseert Schaakvereniging Moerkapelle dit toernooi. Ieder jaar is de bezetting weer van een hoog niveau en, misschien nog wel belangrijker, is de sfeer er één van ‘prettige gezelligheid’. Op de deelnemerslijst staan zoals altijd veel oude bekenden, natuurlijk leuk als schakers jaar in jaar uit terugkomen. Onder hen een aantal oud-kampioenen, zoals de kampioen van vorig jaar Sander van Eijk.

In de eerste paar ronden ontlopen de toppers in groep A elkaar. Verrassend is wel de overwinning van Henk-Jan Evergroen op één van de favorieten Mark Timmermans, in ronde twee. In groep B maakt de Moerkapelse schaker Ron Droog voorlopig zijn topklassering waar: tot aan de pauze wint hij zijn drie wedstrijden. Zijn eerste plaats moet hij delen met Ab Scheel, die ook alles wint. Bij de jeugd spelen de D- en E-categorie in één groep. Rond de pauze wordt de top in deze groep gevormd door spelers uit de D-categorie. Op de eerste plek staat Wang Yang, die al zijn partijen heeft gewonnen. Bij de E’tjes staat Atilla Roos er goed voor met een score van twee uit vier. In de A-groep maakt Sander van Eijk duidelijk dat hij gekomen is om zijn titel te verdedigen, met een drie uit drie score heeft hij alle kans om zijn score van vorig jaar, zeven (!) uit zeven te evenaren. Ronde drie, de laatste ronde voor de pauze, is geen goede voor de Moerkapelse schakers. Misschien dat de meesten in gedachten bij hun boterham thuis zijn, want in deze ronde gaan veel punten verloren. Hugo van Elteren doet het wel goed, als de pauze aanbreekt heeft hij een score van tweeënhalf uit drie.

Na de pauze ontstaat het eerste barstje in de ongeslagen status van Sander van Eijk: Arjan van der Leij weet van hem te winnen. Ook Bart von Meijenfeldt en Henk-Jan Evengroen profiteren van deze misstap, met z’n drieën gaan ze na ronde vier aan de leiding in de A-groep. Bart doet helemaal goede zaken als hij in ronde vijf wint van Arjan. In dezelfde ronde moet de kampioen van vorig jaar, Sander van Eijk, zijn tweede nederlaag noteren, dit keer tegen Peter Ypma. In groep B ziet Ron Droog al zijn belagers verliezen, terwijl hij zelf stug door gaat met winnen. Aan het begin van de slotronde is alleen clubgenoot Michiel Rensen overgebleven als belager, zij het wel op één punt afstand. Michiel moet dus in de laatste ronden winnen om in punten gelijk te komen met Ron.

In de jeugdgroep heeft Wang Yang duidelijk gemaakt dat hij vandaag de beste is. Met een score van negen uit negen wordt hij kampioen van de D-groep. Op de plaatsen twee en drie volgen Soma Calbo en Martijn Vroegindeweij. Groep E wordt gewonnen door Rohan Adjodha, hij blijft ongeslagen tegen alle andere E-spelers en weet ook nog punten te pakken tegen D-spelers. Atilla Roos van schaakvereniging Moerkapelle wordt tweede en Rohit Adjodha wordt derde.

In de laatste ronde van groep A strijden Bart von Meijenfeldt en Jesse van Elteren om de toernooiwinst. Beide hebben vijf punten, maar op een half punt afstand volgen nog vier spelers die ook kans maken op de toernooiwinst. Jesse laat er geen twijfel over bestaan, in een spannende partij wint hij van Bart en daarmee wint hij ook het toernooi. Op de plaatsen twee en drie eindigen Henk-Jan Evengroen en Mark Timmermans. In groep B weet Ron Droog de aanval van Michiel Rensen af te slaan. Na een korte strijd wordt er tot remise besloten. Daarmee wordt Ron ongeslagen kampioen van de B-groep. Op plaatsen twee en drie volgen Michiel Rensen en Wouter Schönwetter, die in de laatste ronde wint van Tabitha Snikkers.