Eerste team verliest kansloos van hekkensluiter

Maandagavond is nooit een favoriete schaakavond voor Moerkapelse schakers. Toch treedt ons eerste team in de basisopstelling aan op 19 november in Rotterdam Schiebroek tegen het sterke Erasmus. Door een combinatie van sterke tegenstanders en wellicht wat pech staat het Rotterdamse team nog met nul punten op de laatste plaats. Ons eerste team is na een goede start wat teruggevallen, met drie uit drie staat het op een vierde plek. De wetenschap dat er straks vier teams gaan degraderen maakt dat dit nog lang niet veilig is.
Ook Erasmus speelt in een sterke opstelling al blijkt na een half uur dat Olivier Vrolijk, de tegenstander van Gerard niet op komt dagen. Omdat de regels toestaan dat er een vervanger opgesteld wordt, krijg Gerard een nieuwe tegenstander, wel met een half uur voorsprong op de klok. Aan bord één speelt Wouter vanuit de opening een complexe partij. Naast hem speelt Hugo tegen de ervaren Pieter Sturm, voorzichtig wordt de druk op Hugo zijn stelling opgevoerd. Broer Jesse speelt als vanouds een wilde partij, waarin in het middenspel een pion verloren gaat. Terwijl Gerard op bord drie nog met de opening bezig is, krijgt Maarten dankzij een sterk paard kansjes op beter spel. André heeft op bord zes de vaak giftige pion op b2 met zijn dame gepakt. Marcel speelt een rustige partij, maar gebruikt wel veel tijd. Op het laatste bord komt Arno nog niet echt in zijn spel, in het middenspel raakt hij een pion kwijt. Halverwege de avond staan we er niet echt goed voor als team.
Na een kans gemist te hebben moet Maarten genoegen nemen met het remise aanbod van zijn tegenstander. Naast hem is André toch in de problemen gekomen. De tijd ontbreekt de dame in veiligheid te brengen, het afruilen tegen twee stukken houdt geen stand, een aantal zetten verder moet André de nul noteren. Arno weet wel de verloren pion terug te winnen, maar er resteert daarna niet veel meer dan een remise stelling. Na deze remise gaat het hard. Hugo heeft een kwaliteit moeten geven, een aanval op de koningstelling slaat niet door, resultaat is een verliespartij. Op het bord van Marcel wordt de tijdnood hem fataal. In een gelijke stelling moet hij met ongeveer een minuut op de klok iedere keer de juiste zet produceren. Dit gaat een tijd goed, maar uiteindelijk nekt de tijdnood hem. Opnieuw een nul voor Moerkapelle. Tijdnood is ook het thema op bord één, Wouter heeft nog minder dan een minuut terwijl zijn tegenstander nog drie minuten heeft. In een ingewikkelde stelling wordt tot remise besloten. Voor Erasmus betekent dit de winst. Ook de laatste twee partijen eindigen in remise. Jesse wint een pion terug maar profiteert vooral van de tijdnood van zijn tegenstander. Gerard speelt een stugge partij. In het eindspel krijgt hij de kans op de winst, maar als hij dit laat lopen resteert een remise. Resultaat is een duidelijk verlies 5½ – 2½.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.