Eerste team kan niet verrassen

Vrijdag 29 november moest het gebeuren. Het is nog vroeg in het seizoen, maar voor een eventueel kampioenschap moest gewonnen worden van het op papier stuk sterkere team van Overschie. De wedstrijd werd gespeeld in de consistorie van de prachtige Oude kerk van Rotterdam Overschie.
Vanaf het begin van de avond werd duidelijk dat het zwaar zou worden. Op geen enkel bord leek er voordeel, terwijl op sommige borden de stelling moeizaam was voor de Moerkapelse spelers. Wouter Vroegindeweij mocht op bord twee spelen tegen de sterkste speler van Overschie. Wouter kwam wel een dubbelpion achter, als compensatie had hij wel een actieve stelling. Na eerst de pionachterstand gelijkgetrokken te hebben, wist hij na een mooie combinatie de winst te pakken. Een dappere voorsprong voor Moerkapelle. Op bord vier liet Maarten Vroegindeweij zich verrassen door een voor hem onbekende openingsvariant. Na een kwaliteitsoffer kwam hij onder grote druk te staan en daar kwam hij nooit meer onderuit. Met dit verlies werd de stand weer gelijk. Op bord drie kwam Hugo van Elteren lekker uit de opening. Een sterke pion in het centrum gaf ruimtevoordeel. Maar toen zijn tegenstander na een afruil een stuk dreigde te winnen, moest Hugo een kwaliteit geven en niet veel later was opgeven onvermijdelijk. Arno Luinenburg speelde zoals zo vaak een partij met dreiging aan beide kanten. Uiteindelijk bepaalde zetherhaling de remise uitslag. André Nieuwlaat speelde lang een rustige partij met veel stukken op het bord. Langzaam aan werd de stelling toch minder en moest ook André capituleren. Invaller Martijn Vroegindeweij kreeg een behoorlijk aanvallende stelling voor zijn kiezen. In het middenspel moest hij een stuk voor een paar pionnen, maar later won hij een toren tegen een paard en pion terug. In het eindspel gaf dit de doorslag toen Martijn zijn toren ruilde tegen één van de lichte stukken. Met deze winst pakte Overschie een niet meer te overbruggen voorsprong. Op bord één wist Gerard van Ommeren in het eindspel een pion voorsprong te pakken. Met beide nog een toren op het bord was dit onvoldoende, door zet herhaling werd tot remise besloten. Marcel de Haan speelde een partij waarin beide spelers in het eindspel kant op promotie hadden. Marcel wist als eersten een pion te promoveren tot een dame, helaas moest hij ook kiezen voor zetherhaling omdat de pionnen van zijn tegenstander te ver opgerukt waren. Aan het einde van de avond was de conclusie dat Overschie te sterk is. Met een duidelijk verlies van 5½ – 2½ zijn de kampioenschapsaspiraties van Moerkapelle voorlopig in de kast opgeborgen.

In de interne competitie werden weinig partijen gespeeld. Hans Geerling deed goede zaken door met zwart van Dirk Molenaar te winnen. Arie Ymker won met wit van Henk Doornhein. Op de ranglijst blijft Wouter Vroegindeweij de aan kop gevolg door Remco de Zwart en Martijn Vroegindeweij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.